חינוך חברתי בחטיבת הנעורים אסיף!
החינוך החברתי בבית הספר שלנו מתמקד בפיתוח ערכים ובניית קהילה תומכת ומכילה, עם דגש על מעורבות פעילה של כל תלמיד ותלמידה. במסגרת זו, אנו מטפחים הנהגות שכבה המעודדות את התלמידים לקחת אחריות ולהוביל יוזמות חברתיות בתוך הקהילה הבית-ספרית. שיתוף הפעולה ההדוק בין חטיבת הנעורים לחטיבה העליונה מחזק את תחושת הרצף והקשר בין השכבות, ומאפשר לתלמידים לצמוח יחד תוך כדי למידה משותפת.
בנוסף, אנו מעודדים יציאה להתנדבויות בקהילה כחלק בלתי נפרד מתכנית הלימודים, כדי להעניק לתלמידים הזדמנויות לפתח תחושת מחויבות ואחריות חברתית. לצד זאת, אנו מקפידים לשלב בתכני החינוך החברתי נושאים ייעוציים חשובים, כמו בריונות ברשת, מגדר, מיניות, והתנהגויות סיכון, במטרה להקנות כלים להתמודדות בריאה ומודעת עם אתגרי החיים.
החינוך החברתי-ערכי הינו תחום מרכזי באורח החיים הבית ספרי העוסק בפיתוח כישורים חברתיים וערכים בקרב התלמידים, מעבר להישגים אקדמיים בלבד. התוכנית החברתית כוללת ימי שיא, ימי תוכן, הצגות, פעילויות חברתיות, הרצאות ודיונים המאפשרים לתלמידים להיחשף לתחומים שונים, לקחת חלק פעיל בעשייה חברתית וערכית, ולחזק את הקשרים החברתיים ביניהם דרך פעילויות מגבשות. הפעילויות השונות מעודדות פיתוח חשיבה ביקורתית ויכולת לנהל דיונים משמעותיים, תוך חיזוק הערכים של כבוד הדדי, סובלנות ואחריות חברתית. פעילויות אלה מסייעות לתלמידים להתכונן לעתידם כאזרחים מעורבים ותורמים, ומטפחות חברה מלוכדת ומכבדת.
כחלק מהתוכנית החברתית בחטיבה הבוגרת מתקיימים שלושה סמינרים המוסיפים נדבך ייחודי לפעילות החינוכית-לימודית בנושא ״להיות אזרחים בישראל״. סמינרים אלו מהווים כלי חינוכי משמעותי בפיתוח תחושת אחריות אזרחית ומזמנים מרחב לדיון וחשיבה ביקורתית על ערכים ועקרונות החשובים לחיים במדינת ישראל.
סמינר י׳ – סמינר זהות ישראלית, נערך בחיפה
הסמינר מתמקד בתמהיל הישראלי המיוחד, אשר נוצר בין היתר מהיות מדינת ישראל מדינה קולטת עלייה ובה מתקיים מפגש של תרבויות רבות ומגוונות המתקיימות זו לצד זו ומשפיעות זו על זו. מציאות זו תורמת לגיוון והעשרה הדדיים אך גם יוצרת מתחים חברתיים ופוליטיים. מדינת ישראל, כמדינה יהודית ודמוקרטית, שואפת לאפשר מקום וביטוי לכל אזרחיה על מגוון העדות, הדתות והתרבויות. על מנת להבטיח לכידות חברתית, נדרשת נכונות לקיים שיח סובלני וחברה שתאפשר לכל אדם לשמור על זהותו וערכיו.
כור היתוך מול מדיניות הרב תרבותיות מעלה את השאלה ״מי אנחנו ולאן פנינו?״, נעסוק בנושא זה ונבחן את המרכיבים השונים של יוזמות אזרחיות, נברר מה היא סולידריות ואילו ערכים נקשרים בה ונברר אילו מהם קיימים גם אצלנו בכיתה.
סמינר י״א – סמינר חקלאות והתישבות, נערך בנגב ובערבה
חלק ממטרות הסמינר הן לחשוף את תלמידי שכבה י״א לגוונים שונים בחברה הישראלית, להתמודדויות הניצבות בפני תושבים החיים באזור מדברי, לחשיבות החקלאות לעתיד ולביטחון ישראל והיכרות עם דפוסי התישבות שונים.
נעסוק בתכנים הנוגעים לעבר – ראשית ההתיישבות בנגב וחזונו של דוד בן גוריון, להווה – נפגוש חקלאים ממשקים שונים, תושבי ירוחם, נציגים מהעדה הבדואית. ולעתיד – נבקר במו״פ (מרכז מחקר ופיתוח) ונבין את חשיבות המדע והפיתוח לביטחון החברה הישראלית.
סמינר י״ב – קונפלקטים בחברה הישראלית, נערך בירושלים
במהלך הסמינר נפגוש מקרוב אספקטים שונים של החיים בעיר – שלטוניים, תרבותיים, חברתיים ואורבניים, וננסה לעמוד על טיבם של מוקדי המחלוקת והקונצנזוס בחיינו בארץ – כל זאת על מנת לבחון את הקשר שלנו כאזרחים פרטיים ל"חברה בישראל" ולנסות לנסח את עמדתנו ביחס לחיים כאן והתפקיד העתידי אותו נמלא בהובלת המדינה לעתיד טוב יותר.
רכזת: מירי ג'ונסון
בית ספרנו חרת על דגלו את איכות הסביבה והקיימות כאחד מאבני הדרך היסודיים. מטרתה של תכנית שח"ק ירוק הינה להפוך את נושא הקיימות לאורח חיים.
זוהי דרך הטומנת בחובה את ההזדמנות לגלות, להתפתח, לשנות ולהטמיע את התפיסות החדשניות של החינוך לקיימות ולקהילתיות.
גם השנה אנו מבקשים לטפח את המודעות של התלמידים לתהליכים החברתיים, הקהילתיים שמתרחשים סביבם, מתוך אמונה, כי יצירת אקלים בית ספרי מעודד אחריות וכבוד לאדם, לחי, למשאבי הטבע ולערכי נוף תוך דאגה להווה ולדורות הבאים.
בשנה זו אנו נתמקד ב:
- הקמת צוות מעורבות חברתית ירוקה – אנחנו רואים בשותפות ומעורבות של תלמידים ערך מרכזי וחיוני, כדי שיתנסו בחשיבה מחוץ לקופסא, יזמות והובלה, ויטפחו אכפתיות כלפי הסביבה הבית ספרית והכללית. לשם כך נקים גוף מנהיגות הממוקד בענייני קיימות וסביבה שמטרתו לתכנן תוך שיתופי פעולה עם מורים מקצועיים המשלבים 'קיימות' בתחומי תוכן, רכזי יחידות סביבתיות ברשות, ושותפים נוספים.
- עבודת צוות קמפוסית – שילוב כוחות בין בתי הספר בקמפוס מתוך מטרה לקדם את הנושאים ולהדהדם גם מבחינת הנראות במרחבי הקמפוס.
- נושא שנתי: אנחנו נתמקד במספר יעדים העוסקים:
- "צמצום בזבוז מזון" ובשילוב "שינוי אקלים" בתוך תחומי הדעת, מתוך תפיסה שבכל מקצוע ניתן ורצוי לשלב תכנים של קיימות.
- פרוייקטים עם הקהילה: גם השנה אנו מבקשים להמשיך במסורת "אסיף–קח–תן" שנקיים במהלך ימי ההורים (פרטים אשלח בהמשך).
אופנה היא דבר מזמין ומפתה, ורשתות האופנה יודעות להציע לנו הצעות זולות שפשוט בלתי אפשרי לסרב להן. יחד עם זאת, אנו לא תמיד ערים לפגיעה בסביבה, המזוהה עם תעשיית הטקסטיל. כחלק מפעילות מעורבות חברתית ירוקה בבית ספרנו, גם השנה אנו נרתם למען אחריות סביבתית. אל מול מבצעי הקניות והצריכה הגואה, אנו מבקשים לעשות שימוש מושכל וחוזר בחומרים, "מיחדוש" של פריטים – מה שאנו מאמינים כי יביא למעורבות חברתית ואקולוגית. והרווח – הוא כולו שלנו, כקהילת משגב.
- ימי שיא, הרצאות וסדנאות ירוקות לתלמידים. כל שכבה תצא לעשייה הקשורה לסביבה: טיפוח פינות בביה"ס, ניקוי חופים, התנדבות, פעילויות ODT וכד'.
- השארת חותם – גם השנה נמשיך במסורת מרגשת זו. (בשנה שעברה, תלמידי שכבת ט' יצרו קיר בליוויושל האומן זיו שמח).
בקשה קטנה לי אליכם צוות, הורים ותלמידים יקרים – נתחיל בצעד קטן…
אנא דאגו לסט כלים רב-פעמיים אשר ישמש אתכם במהלך כל השנה – במפגשים הכיתתיים, בפעילויות חוץ ובטיולים השנתיים. תודה.